Evolutie van reclame

Page last edited 4.007 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

Reclame bestaat sinds er al handelaren bestaan. De Griekse en Romeinse koopliederen overschreeuwden elkaar om hun goederen aan te prijzen en concurrentie te overtreffen. Hier vindt het woord ‘reclame’ dan ook zijn oorsprong, namelijk ‘reclamare’ wat Latijns is voor hard schreeuwen. Straatnamen bestonden nog niet en als herkenningstekens voor handelaren werden daardoor uithangborden van steen of terracotta gebruikt.

Opkomst van reclame

De belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de reclame is de ontwikkeling van de boekdrukkunst in de 15e eeuw. Het was Johannes Gutenberg die de boekdrukkunst uitvond door losse letters naast elkaar te plaatsen. In de 16de eeuw kwamen de eerste advertenties in de kranten. Pas in de 19de eeuw begon reclame pas echt belangrijk te worden.

Moulin Rouge affiche door de franse kunstenaar Toulouse Lautrec, 1891

De steden werden groter, de concurrentie nam toe en zo ook de reclame. Het aantal advertenties in kranten nam toe en waren hoofdzakelijk gevuld met tekst en in zwart-witte kleuren. Frankrijk was de eerste in het gebruik prachtige theateraffiches waarvoor ze beroep deden op kunstenaars. In 1870 namen de uithangborden met reclame op toe, kooplui huurden omroepers in om op de markt te gaan schreeuwen. Mond-tot-mond reclame was destijds een belangrijk medium.

20ste eeuw

Begin 20ste eeuw was het op reclamegebied vrij rustig. Er werden steeds meer kunstenaar aangenomen door bedrijven om mooie gedecoreerde advertenties te ontwerpen. Tijdens de tweede wereldoorlog was reclame maken echter overbodig, er werd toen nauwelijks nog iets verkocht. Pas na de oorlog kwam de massaproductie op gang en de koopkracht van de mensen nam aanzienlijk toe. De wedergeboorte van reclame nam plaats. De focus bij reclame lag op de kwaliteit en prijs van hun producten. Advertenties uit deze tijd waren eerder sober. In Amerika daarentegen zag je advertenties met veel kleur die luxe en welvaart uitstraalden. Deze advertenties zijn de voorloper geweest van de advertenties die wij sinds de jaren ’80 kennen, waarin de wereld van reclame mooier is dan het echte leven. Door de uitvinding van de radio en later de televisie konden mensen veel sneller bereikt worden en dit op een veel grotere schaal. Na 1970 nam de welvaart enorm toe net als de kwaliteit van de producten. Reclame richtte zich daarom nu op exclusiviteit. Producten worden voorgesteld alsof ze bij bepaalde sociale groepen horen omdat mensen zich steeds meer willen onderscheiden. In 1987 kwam de eerste commerciële zender op televisie (VTM). Later volgde Kanaal 2 of volgens de huidige benaming 2BE, VT4 en regionale zenders. Deze stations zijn afhankelijk van reclame-inkomsten en daardoor worden kijkers overspoeld met reclameboodschappen. Rond 1990 werden de reclamebudgetten steeds groter. Kunstacademies en andere opleidingen gingen tevens meer aandacht besteden aan het ontwerp van advertenties.

Internet als reclamemedium

Eind jaren ‘90 deed het internet zijn intrede als reclamemedium. Websites worden als bedrijfsvoorstelling gemaakt en er worden advertenties geplaatst op drukbezochte websites (webvertising). In de 21ste eeuw is reclame en visuele communicatie niet meer weg te denken. Reclame is ‘big business’ en hier wordt dan ook veel energie in gestoken, denk bijvoorbeeld maar aan al de bedrijfsattributen dergelijke kledij, auto’s, websites, briefhoofden, advertenties, … hierover wordt veel nagedacht door marketingstrategen van reclamebureaus. Reclame is verder ook terug te vinden op (vloer)stickers, billboards, digitale TV, videogames en vele andere. Er wordt ook gebruik gemaakt van andere technieken om de boodschap tot bij de ontvanger te brengen door bijvoorbeeld gebruik te maken van luchtreclame of reclame via de gsm ( sms-reclame). Er wordt onderzoek verricht naar het koopgedrag van mensen, hierop gebaseerd worden doelgroepen samengesteld zodat er specifieke reclameboodschappen kunnen worden verstuurd. Reclame wordt alsmaar persoonlijker, directer en efficiënter.

Bronnen

http://users.telenet.be/reclame2day/reclame/Reclame.htm

http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/543192/massamedia/2157348/maatschappijleer/item/925348/geschiedenis-van-de-reclame/

http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/32.88.12

http://www.metmuseum.org/search-results?ft=moulin+rouge&x=0&y=0