Vlaamse TV-reclame

Page last edited 3.992 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

Over de Vlaamse TV-reclame kan veel gezegd worden. Op zich valt alle reclame die je ziet op TV hieronder. Alle Zenders hebben over de voorbije jaren een hele waslijst aan programma's opgezet. Deze kosten uiteraard geld. Via reclame proberen ze deze te financieren, maar die reclame houdt veel meer in dan gewoon iets tonen op TV. De reclame hoort aangepast te worden aan het publiek dat kijkt naar het programma. Zo ga je tussen kinderprogramma's makkelijker reclame zien voor speelgoed dan reclame voor bier. Tijdens de uitwerking van de enquête werd duidelijk gemerkt dat meer dan 89% van de jongeren vinden dat er veel te veel reclame op tv is.

Vlaamse zenders

Er zijn verschillende maatschappijen, ook omroepen genoemd, binnen Vlaanderen.

Mediadecreet

Het Mediadecreet bevat verschillende regels waaraan een omroep moet voldoen om als een volwaardige omroep aanzien te kunnen worden. Om het te vergelijken, het mediadecreet is zoals de grondwet maar dan voor de mediawereld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten boodschappen, namelijk boodschappen van algemeen nut (BAN's) en commerciële communicatie. Veel toeschouwers zien hier geen verschil in maar in het decreet wordt dit verschil duidelijk.

Boodschap van algemeen nut

Een boodschap van algemeen nut is een boodschap die uitgaat van een overheid, een sociale of humanitaire vereniging, of een erkende culturele instelling. Ze handelt over het beleid, het algemeen belang of een culturele activiteit. Voortaan moet in de BAN duidelijk vermeld worden wie de boodschapper is.

Sinds de wijzinging van het decreet van 13 juli 2012 horen de boodschappen van algemeen nut ook onder de commerciële communicatie. De basisregels van de commerciële communicatie gelden nu ook voor de BAN's. Zo mogen BAN's geen woningen meer in beeld brengen zonder toestemming en geen kwetsende uitlatingen gebruiken over religieuze of politieke overtuigingen.

Commerciële communicatie

Hierbij gaat het erom dat er reclame wordt gemaakt om een bepaald goed, dienst of imago te promoten. Hiervoor geeft een adverteerder een bedrag of dienst aan de omroep als vergoeding. Bij commerciële communicatie mag de adverteerder van het product niet in diskrediet gebracht worden en er mag in geen geval discriminatie opduiken in de verschillende soorten communicatie. Er zijn drie manieren waarop de omroep deze adverteerder tevreden kan stellen.

Reclame Hierbij krijgt de adverteerder een reclamespot doorheen de programma's.

Sponsering De naam van het bedrijf van de adverteerder of het logo wordt vermeld.

Productplaatsing Bij productplaatsing zullen de producten van het bedrijf gebruikt worden in bepaalde programma's. Wanneer er bijvoorbeeld een Iphone in een programma gebruikt wordt, zal Apple een bedrag aan de omroep moeten betalen voor deze productplaatsing.

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar een overzicht van de categorie: Vlaamse TV-reclame.