Vlaamse Radio- en Televisieomroep

Page last edited 4.049 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

De Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT) is de openbare omroep van de Vlaamse gemeenschap. Doorheen de jaren is deze omroep vaak van naam veranderd, vroeger noemde deze omroep BRT. De VRT werd eerst opgericht als een radio omroep, genaamd het Belgisch Nationaal Instituut voor Radio Omroep of kort gezegd het NIR. In 1960 verandert Paul Vandenbussche de naam in BRT omdat televisie een grotere rol gaat spelen in de maatschappij. In 1998 wordt BRTN uiteindelijk de Vlaamse Radio- en Televisieomroep.

VRT

Doelgroepen

De opdracht van de VRT in het mediadecreet is dat ze een zo ruim mogelijk publiek proberen te bereiken. Momenteel hebben ze voor alle lagen van de bevolking een hele lijst aan programma's maar ze trachten hun lijst voor kinderen en jongeren te versterken. De Vlaamse Radio- en Televisieomroep heeft 4 televisie zenders en 5 radiozenders. Ze proberen met iedere zender een bepaald publiek aan te spreken.

  • één: dit is een meer algemene zender maar dan wel naar volwassenen en ouderen gericht. Hier zenden ze zowel programma's ter ontspanning uit als infomatieve of educatieve programma's.
  • canvas: hier proberen ze vooral een groot aanbod aan culturele en informatieve programma's voor te schotelen. Vroeger zat KETNET ook op dit kanaal maar door de splitsing is er ruimte vrijgekomen voor canvas in de middag. Deze tijd gebruiken ze om programma's te heruitzenden voor de gepensioneerden die liever 's middags televisie kijken dan 's avonds. Op deze manier spreken ze opnieuw een andere doelgroep aan, namelijk de ouderen.
  • KETNET/OP12: tot 20u is de zender voorbestemd voor kinderen. Dan draagt het de naam KETNET. Sinds 2012 kan er na 20u programa's bekeken worden waarbij ze zich richten tot jongeren. Dit is onder de naam OP12.
  • Sporza: deze zender is bijna uitsluitend gericht naar sportliefhebbers. Het is een zender van VRT maar ze hebben niet hun eigen kanaal hiervoor. Ze zenden afwisselend uit op de zender van één en canvas.

In 2011 bereikte de zender één de meeste kijkers namelijk 34,1%. Dit is vooral tijdens 17u en 23u. Als het bereik van alle zenders bij de VRT bij elkaar worden gerekend, heeft de VRT ook het grootste bereik in het algemeen tegenover de andere maatschappijen.

Reclame

Bij de VRT is er een bepaalde verdeling gemaakt. De radio-omroep brengt wel reclame omdat de VRT zo een eigen opbrengst heeft en niet enkel leeft van de dotatie van de overheid. Ook op de websites wordt er reclame gemaakt maar op de televisienetten niet. Hier worden enkel sponsorboodschappen vertoond en dit vooral op Canvas en Eén. De VRT bevat drie soorten reclame namelijk radioreclame, radio- en televisiesponsoring, en de commercialisering van de websites.

sponsorboodschappen

Sponsorboodschappen zijn korte boodschappen die vlak voor of achter een programma komen, om de sponsor van het programma reclame te geven. Er zijn afspraken aan verbonden, zoals tabak- of alcoholproducenten geen programma's mogen sponsoren als het mensen aanzet tot het kopen van de producten.

bij VRT worden kinderprogramma's niet gesponsord en productplaatsing mag ook niet. Andere zenders laten hun programma's ook sponsoren maar bij VRT gelden er nog strengere regels bij. Deze gaan dan over de inhoud, de vorm, de duur, ... De maatschappij mag per jaar een maximum bedrag van 16,5 miljoen euro aan televisiesponsoring verdienen.

Boodschappen van algemeen nut

De Vlaamse Radio-en Televisieomroep heeft ook boodschappen van algemeen nut of kort BAN's waar ze hun inkomsten uithalen.

opbrengsten

Uit cijfers van 2011 blijkt dat de VRT met een tekort van 0,4 miljoen euro is geëindigd. Dit komt doordat hun omzet met 3,5% daalde, wat gelijk staat aan 15,1 miljoen euro. De grootste verschillen zitten bij de financiering van de overheid. Zo was de basisdotatie in 2010 nog 286,6 miljoen euro en daalde deze het jaar erna met 11,3 miljoen euro.

reclameinkomsten

Binnen reclamevoering zijn de opbrengsten licht gestegen. De radioreclame had een stijging in inkomsten van 7% of 2,4 miljoen euro. De inkomsten voor boodschappen van algemeen nut zijn met 14% gestegen op een jaar tijd. Bij overeenkomsten met distributeurs is er in de opbrengst een stijging van 5% tegenover 2010. Wanneer er echter gekeken wordt naar de inkomsten van sponsoring, dalen deze zowel bij de radio als de televisie met 4%.