Vlaamse Media Maatschappij

Page last edited 4.007 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

De Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) is een private omroep die bekend staat om zijn reclame. Het is het grootste Vlaamse Commerciële Multimediabedrijf en wordt gezien als de commerciële marktleider in Vlaanderen. Dit bedrijf werd opgericht in 1987 door negen investeerders, onder meer door de internationale uitgeversmaatschappij van onder andere de tijdschriften Flair en Libelle, Roularta van Knack en Trends, tijdschriftenvereniging van Vlaanderen van onder andere Humo en Elga, en nog zes andere investeerders. De VMMa werd opgericht onder de naam Vlaamse Televisie Maatschappij. In 1998 werd de omroep doorverkocht aan De Persgroep en de Roularta Media Group die elk 50 procent bezitten.

VMMa

De VMMa wordt beschreven als een familie. “Bij de Vlaamse Media Maatschappij staat een sterke tv-familie centraal: VTM blijft met voorsprong de mater familias, 2BE en Vitaya maken het gezin compleet als meest selectieve zoon en dochter. Het kleinkind VTMKZOOM groeit goed en de rebelse puber JIM is met voorsprong de beste van de klas.” [[1]]


Doelgroepen

Er zijn twee specifieke doelgroepen die de VMMa tracht te bereiken. De jongeren en de familie. Hun bereik is vrij groot, ze zijn na de VRT de maatschappij waarbij ze de meeste kijkers hebben met hun drie zenders. In 2011 hadden ze een bereik van 29,1%.

Jongeren

Wat houdt er de jongeren dezer dagen nog bezig? Dat is een vraag die de VMMa ook stelt. Zij kwamen tot het antwoord muziek en daarom werd de zender JIM opgericht. JIM heeft vooral programma's die rond muziek draaien. Denk maar aan FUZZ, CELEB TAKE OVER en DAILY 10, maar ze hebben ook andere programma's die gericht zijn op Showbizz, games en movies, zoals bijvoorbeeld European Poker Tour, Gamepower en Moviesnackx. Dit is niet de enige zender van de VMMa die gericht is naar jongeren. Tevens is er VTMKzoom, een zender die eerder naar de kinderen is gericht dan naar jongeren. VTMKzoom brengt kwalitatieve, geweldloze en Vlaams gesproken programma’s voor de kinderen, maar ook voor hun ouders. Zo hebt je bijvoorbeeld de programma's Bandits, Hallo K3 en Maya de Bij.

Familie

Het aanbod van programma's is vooral gericht op families. Dit zijn dan voornamelijk programma's op VTM, 2BE en Vitaya. VTM brengt een gevarieerd aanbod aan programma's die wisselen tussen informatie, fictie en entertainment. VTM is ook de oudste zender die al meegaat sinds de oprichting van de VMMa. 2BE is een zender die meer internationaal gevarieerd is. Hun aanbod bestaat uit internationale topseries en films, live sport en enkele Vlaamse eigen programma's. Vitaya is een lifestylezender die zich voornamelijk richt tot vrouwen. Deze zender biedt voedings-, gezondheids-, mode- en interieurprogramma's, maar brengt ook enkele films en documentaires.

Reclame

De VMMa is een openbare omroep die bekend staat om zijn reclame. Volgens de VMMa heeft de economische crisis een negatieve invloed op de reclame-inkomsten, daarom moesten ze in 2008 achtentwintig banen schrappen. In 2010 beterde de situatie gelukkig, want in dat jaar haalde de VMMa een mooi marktaandeel. De reclame-inkomsten stegen met 14 procent tegenover het vorige jaar, dit betekent 17 miljoen euro meer dan in 2009. De winst piekte tot 42,6 miljoen euro.

Algemene Voorwaarden

Omtrent reclame bevat de VMMA enkele algemene voorwaarden. Ten eerste mag er in een reclamespot exclusief reclame gemaakt worden op één merk, product of bedrijf. Wanneer er een tweede bedrijf bij betrokken wordt, mag dit enkel een eenvoudige visuele of auditieve vermelding zijn. Dit heeft natuurlijk een invloed op het bedrag dat de adverteerders moeten betalen, het tarief wordt dan verhoogt met 15%. De Vlaamse Media Maatschappij heeft het recht om bepaalde reclamespotjes te weigeren of een wijziging te vragen bij het bedrijf van het merk(de contractant), zonder een reden te geven. De contractant beslist zelf over de vorm en inhoud van de reclamespot maar onder goedkeuring van de VMMa en de overheid. De Vlaamse Media Maatschappij heeft het recht om de uitzending van een bepaalde spot te beëindigen of te schorsen wanneer er bezwaar is tegen het verder uitzenden van de spot. De gesproken en/of geschreven boodschap van de spot is in het Nederlands. De lengte van een spot moet gerespecteerd worden, indien dit niet gebeurt, mag de VMMa deze spot weigeren.

Nieuwe reclamestrategie voor VTM

Sinds het najaar van 2012 heeft VTM een nieuwe reclamestrategie. Er wordt namelijk minder reclame gemaakt voor eigen programma's en voortaan zullen er minder programma's onderbroken worden door reclame. De focus ligt nu op de reclame tussen de programma's. De dagelijkse soap Familie wordt bijvoorbeeld nog maar één keer onderbroken voor reclame in plaats van twee keer. Deze ingreep is vooral te wijten aan het feit dat meer mensen bij het uitgesteld kijken met de digicorder de reclameboodschappen tussen het programma gewoon doorspoelen.

Opbrengsten

Bij VMMa wordt er via traditionele spotreclame de meeste inkomsten binnengehaald en wel ongeveer zo'n 90%. Het tarief om reclame te brengen bij VTM ligt hoger dan bij 2BE, die de hoofdzenders zijn. Zoals hieronder weergegeven, hangen de tarieven ook af van het uur waarop de reclame uitgezonden wordt, zo is een reclamespot het duurst tussen 18u30 en 22u59 en vanaf 23u wordt het weer een pak goedkoper. Opvallend is dat de VTM meer dan het dubbele vraagt van 2BE.

Tarieven Hoofdzenders