Koopgedrag van de consument

Page last edited 4.007 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

Het aankoopgedrag is voorzien van een belangrijk onderdeel namelijk de moeite die de consument neemt om over te gaan in aankoopgedrag. Deze moeite wordt beïnvloed door de prijs van het product in vergelijking tot andere merken, de locatie en het inkomen van de consument. Door reclames die de consument te zien krijgt onthoudt hij een bepaald merk, krijgt hij de nodige informatie die hen beïnvloedt en groeit dus de merkbekendheid. Reclame heeft zeker en vast invloed op het koopgedrag, maar dit is pas te merken na langere tijd.

Daarom is het belangrijk dat de producent weet hoe de consument informatie zoekt en wat deze belangrijk vindt. Dit wordt het communicatiegedrag genoemd. Een voorbeeld hiervan is: Hoe kijkt de consument naar een reclamespotje? Wat voelt hij erbij, onthoudt hij de merknaam, krijgt hij behoefte om het product te kopen, of ziet hij het hele spotje over het hoofd? De consument onthoudt een reclamespotje omdat het bijvoorbeeld grappig is, maar weet hij ook waarover het ging? Dat is een vaak voorkomend probleem.

De verschillende gedragingen

Complex Koopgedrag

De consument doet uitgebreid onderzoek naar het product, de specificaties en de prijs. Er wordt gezocht naar de beste prijs in verhouding met de kwaliteit. Merken worden nauwkeurig vergeleken en er wordt lang over nagedacht of het een juiste aankoop zal zijn. Na lang overwegen wordt het product wel of niet gekocht. Dit koopgedrag ziet men veelal terugkeren bij duurdere producten die niet vaak moeten worden aangekocht zoals tv's en laptops.

Variatie zoekend koopgedrag

Over het algemeen denkt de consument minder lang na over de aankoop, maar wordt er wel degelijk rekening gehouden met kwaliteit en merken. Men gaat vaak terugvallen op bepaalde, vertrouwde merken. We zien dit gedrag terugkomen bij het kopen van onder andere kledij.

Dissonantie reducerend koopgedrag

Hier wordt het product onderzocht maar in mindere mate dan de vorige gedragingen.De consument hecht minder belang aan het prestige van merken. De kwaliteit primeert boven de merknaam, maar als een product in de smaak valt, wordt het merk echter wel opnieuw gekocht. Eens men een betere variant heeft gevonden,wordt er van merk veranderd. Men kan dus niet spreken van merktrouwheid. Dit koopgedrag vindt voornamelijk plaats bij het kopen van simpele, alledaagse dingen zoals voeding.

Gewoonte koopgedrag

Hier is de consument haast niet betrokken bij het product. Er wordt niet meer gekeken naar het verschil in merken en uitgebreide informatie wordt niet opgezocht. Veelal werd het product eerder onderzocht en goedgekeurd. Het wordt simpelweg elke keer opnieuw gekocht, zonder op de uitkijk te staan voor betere varianten. Het zijn vaak een aankopen die regelmatig gedaan worden zoals voeding, waspoeder etc.

Hoe speelt reclame hierop in?

Sterke betrokkenheid

Wanneer er een sterke betrokkenheid is bij het product van de consument, moeten de producenten van reclame inzicht hebben op de manier waarop consumenten informatie verzamelen over het product en alternatieven afwegen voor een product. De producent moet zorgen dat de consument meer te weten komt over het product. Daarom is het belangrijk dat de producent de kenmerken en belangen van het product in reclame aanwezig is. Als belangrijkste punt moet de product ervoor zorgen dat met nadruk belicht wordt dat het anders is dan andere merken.

Zwakke betrokkenheid

Wanneer er geen sterke betrokkenheid is bij de consument en dus de consument routinematig koopgedrag vertoont, wordt de informatie over een bepaald product via reclame passief opgenomen. Herhaling van het product zorgt eerder voor merkbekendheid in plaats van merkovertuiging. Hier is het belangrijk dat de producent de belangrijkste punten van een product benadrukken. Ze maken daarom gebruik van symbolen, dit wordt door het menselijk brein gemakkelijker onthouden.

Bronnen

http://kopen.wikispaces.com/Koopgedrag#onderzoek