Politieke discussie omtrent de integriteit van het Tv-signaal

Page last edited 4.007 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

Vroeger had je de zenders en die zonden via de kabel of via antenne de programma’s lineair uit, deze werden dan ook door de kijker lineair bekeken, achtereenvolgend. Vandaag in ons hedendaags medialandschap is er een partij extra bijgekomen, de distributeurs met voorbeelden als Telenet en Belgacom. Deze verandering heeft ervoor gezorgd dat er veel meer mogelijkheden voor de kijker zijn. Door middel van een digicorder of andere opname apparaten is de functionaliteit voor de consumenten aanzienlijk gegroeid. Maar dit heeft ook tot gevolg gehad dat er veel meer “macht” in de handen is gekomen van de distributeurs, die evenwel de eigenaar zijn van de digicorders.

Heel de politieke discussie heeft te maken met de manier waarop de programma’s tot bij de kijkers komen. Op 16 April hebben de toplui inzake media zich verzameld in het Vlaams parlement om samen tot een compromis te proberen komen. In het parlement werd er een debat gevoerd rond de integriteit van het Tv-signaal, dit houdt in dat de zenders niet willen dat hun tv-signaal gemanipuleerd wordt door de distributeurs.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 80% van de kijkers die uitgesteld kijken de reclameblokken doorspoelen. Dit heeft als gevolg dat de commerciële zenders er geen reclame inkomsten meer uit kunnen winnen en dit terwijl de grootste delen van de inkomsten blijven hangen bij de distributiebedrijven.

In dit debat hebben de commerciële omroepen meer te verliezen maar ook voor de vrt is dit debat belangrijk omdat deze zich meer moet bezighouden met zijn goede naam te behouden. Het medialandschap is enorm aan het veranderen. Uitgesteld kijken wordt steeds populairder en dit heeft een grote impact op het businessmodel.

Dit heeft al gevolg dat er een voorstel van decreet is ingediend en dit decreet verbied de distributeurs in te grijpen in de programma’s. De tv-zenders willen dat het parlement dit voorstel goedkeurt. Sandra De Preter (VRT) is van mening dat wanneer dit voorstel van decreet eventueel zou worden goedgekeurd, dit een bescherming van de integriteit van het tv-signaal zou garanderen en de redactionele verantwoordelijkheid zou beschermen.

Telenet zelf is als distributeur uiteraard geen voorstander van het voorsteldecreet. Want dit voorsteldecreet heeft al gevolg dat de dienstverleners, onder andere Telenet, toestemming zouden moeten vragen aan de omroepen voor de functionaliteit die zij vandaag de dag al reeds aan hun klanten aanbieden. Op lange termijn zou dit volgens Ann Caluwaerts (Telenet) geen goede zaak zijn voor de consument. Want het voorsteldecreet zorgt voor een beperking in de hedendaagse dienstverlening.

De zenders anderzijds willen niet alles aan banden leggen en vinden dat uitgesteld kijken moet kunnen mits bepaalde voorwaarden.

In de ideale televisiewereld kan elk programma dat live op antenne gaat ook apart opgevraagd worden. Dit gebeurt gratis indien je naar de reclame kijkt en betalend indien je door de reclame heen wilt zappen, Peter Bossaert van VTM is hier een voorstander van.

Het voorstel van decreet dateert echter al van de zomer vorig jaar. De visies van de omroepen en de dienstverleners zijn nog steeds fundamenteel verschillend. Het voorsteldecreet is eigenlijk redelijk simpel met 2 bepalingen. Enerzijds moet men het signaal onverkort doorgeven en anderzijds moet men de toestemming van de omroepen voorafgaand en uitdrukkelijk verkregen hebben. Bij dit laatst wringt het schoentje want Telenet vindt dat ze hier volledig aan banden worden gelegd.

Belangrijk is dat we ons moeten voorbereiden op de toekomst. De televisie heeft als medium al een gehele evolutie doorgemaakt en het einde is hiervan nog niet bereikt. De televisie evolueert in de richting van een “intelligente pc” en dit zorgt voor zenuwachtigheid bij de omroepen en dienstverleners. Niemand is echter tegen innovatie, maar onder de voorwaarde van eerlijke concurrentie.

In de toekomst zal de consument hoogstwaarschijnlijk veranderingen ondervinden. Vandaag de dag wordt er nog veel gratis aangeboden maar dit zal veranderen. De vraag is welke prijzen er naar de consument zullen worden doorgerekend. Een mogelijkheid hiervoor is om het digitaal basisaanbod opnieuw te definiëren. Bijvoorbeeld dat men als men uitgesteld televisie kijkt de reclame kan doorspoelen aan een redelijke prijs. Wanneer men de reclame tijdens het uitgesteld televisiekijken niet wenst door te spoelen zou men uitgesteld kunnen kijken aan een lagere prijs.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar een overzicht van de categorie: Politiek en juridisch kader.


Bronnen

Reportage Terzake - Canvas