Politieke reclame

Page last edited 4.091 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

Politieke reclame

Politieke reclame zou mogelijk moeten zijn tijdens de sperperiode vindt Bart Tommelein (Open-vld). Maar de federale kieswet en het Vlaamse kiesdecreet verbieden politieke reclame op de omroepen tijdens de sperperiode.

Men kan niet spreken van een logische redenering wanneer politieke Youtube filmpjes toegelaten en wereldwijd toegankelijk zijn, maar er wel een verbod geldt op politieke TV-spots vindt Tommelein.

Studiediensten zijn tot de conclusie gekomen dat een politieke voorkeur makkelijker verschoven kan worden door middel van één rake zin dan op basis van een ellenlang debat. Hieruit kan men dus concluderen dat korte politieke propaganda reclame een grotere impact zou hebben op de kiezers. Men kan zich hierbij uiteraard de vraag stellen of het wel correct is om ingewikkelde politieke standpunten en meningen te reduceren tot een secondencommunicatie, wat bij reclamespots het geval is. Dit zou echter een populistische vervlakking van het politiek debat en een stevige impact op het politiek bestel als gevolg hebben.

Televisiereclame kost zeer veel geld. De budgetten van de verschillende politieke partijen zijn rond de verkiezingsperiode echter gelimiteerd. Hieruit zou volgen dat kapitaalkrachtige kandidaten bevoordeeld zijn wanneer politieke reclame mogelijk wordt tijdens de sperperiode.

Bart Tommelein is van mening dat elke politieke groepering haar politieke ideologie zou mogen verkopen, onder duidelijke voorwaarden. Hij is voorstander voor het creëren van een doordacht kader dat rekening houdt met het algemeen belang van de politieke reclame. Hij onderbouwt zijn mening hieromtrent door te zeggen dat elk bedrijf toch ook het recht heeft om zijn producten aan te prijzen.

Deze discussie wekt verscheidene vragen op. Zoals bijvoorbeeld hoe zou men ervoor kunnen zorgen dat omroepdiensten onafhankelijk blijven van politieke invloeden? Mensen die aan het hoofd staan van een bepaald omroep hebben uiteraard ook een politieke voorkeur. Men zou objectiviteit van de omroepen moeten kunnen garanderen, maar is dit wel mogelijk? Kapitaalkrachtige partijen zouden meer in staat zijn om politieke reclame uit te zenden, maar zorgt dit niet voor oneerlijke concurrentie? Want door middel van hun televisiereclame bereiken zij een grotere bevolkingsgroep. In de toekomst zou politieke reclame enkel een exclusiviteit kunnen worden voor de kapitaalkrachtige partijen en dit zou eventueel een politieke strijd als gevolg kunnen hebben.

Bronnen

http://opinie.deredactie.be/2012/08/01/politieke-reclamespots-toelaten/ deredactie.be OPINIE