Welk effect ondervindt de consument

Page last edited 4.007 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

Het is voor bedrijven en merken steeds moeilijker om zich te differentiëren van concurrenten. Mede doordat de producten en hun prijs vaak bijna identiek zijn. Een goed reclamebeleid is dan ook een must voor naambekendheid en authenticiteit. Bijgevolg werden de effecten van verschillende soorten reclame op merkbekendheid en koopgedrag reeds veelvuldig onderzocht. Zo weet men intussen dat de attitude ten aanzien van een bepaald product verbetert naar gelang de positieve indruk ten aanzien van de reclame stijgt. Deze producten zouden langer blijven hangen in het geheugen van de consument. De consument creëert een positief beeld ten opzichte van het merk en product. Gevolglijk kan dit voor een aanpassing van het koopgedrag zorgen. De kwaliteit van de reclame wordt dus geprojecteerd op het product. Doordat reclamebureaus zich gaan richten op bepaalde doelgroepen zoals bijvoorbeeld jeugd, vinden er bepaalde effecten plaats bij de consument. Zo zal die zijn ouders beïnvloeden om een bepaald product te kopen en zelf worden overtuigd om er te kunnen bij horen. Het groepsgevoel speelt dan ook een belangrijke rol bij de consument om een bepaald product te kopen aan de hand van reclame. Bovendien zal de consument een bepaald product kopen wanneer de reclame een positieve weergave geeft over de prijs, plaats, promotie en het product op zich.

Attention en Bonding

Tijdens het kijken van reclame spelen 2 factoren een belangrijke rol bij de consument namelijk: Attention en Bonding. Attention wijst op de vraag: Wat is het? De producent wil de aandacht van de consument aantrekken en vasthouden. Dit wordt beïnvloed door de aankleding van de reclame: wat spreekt aan en wat niet. Wanneer er meer positieve elementen worden gepercipieerd in reclame zal de Attention toenemen. Bonding heeft betrekking op de boodschap die de reclame brengt en betreft het antwoord op de vraag: Wat kan het product betekenen voor de doelgroep? Het is de bedoeling dat de doelgroep zich verbonden voelt met het product. Wanneer reclame het product linkt aan een bepaalde groep zullen individuen uit deze groep zichzelf meer verbonden voelen met hun groepsgenoten en bijgevolg het product kopen. Een uitmuntend voorbeeld hiervan is de reclamecampagne van Jupiler met de bekende slogan: Jupiler, mannen weten waarom. Mannen gaan zich verbonden voelen met de mannen uit de reclame en het individueel samenhorigheidsgevoel stijgt. Aangezien dat de mannen uit de reclame Jupiler drinken, zullen de mannelijke consumenten bijgevolg ook Jupiler kopen en drinken. Attention en Bonding staan sterk met elkaar in verband. Wanneer de Attention groeit, de aandacht voor de reclame dus groter is, dan zal de consument ook meer open staan voor de boodschap ervan en sneller de neiging hebben om naar gemeenschappelijke factoren te zoeken.

Jupiler reclamefilmpje

Goede reclame blijft langer in het geheugen hangen. Doordat de consument ontroerd, geamuseerd, aangesproken,... wordt door de reclame zal deze de behoefte hebben om dit met anderen te delen. Wanneer een bepaalde reclame meerdere keren terugkeert in conversaties, wordt de nieuwsgierigheid en behoefte om mee te kunnen praten geprikkeld.Ook is het mogelijk dat een bepaald product wordt geassocieerd met een specifieke groep. Een persoon die zich verbonden wil voelen met de groep zal zich dan ook het kenmerkende product aanschaffen. Zo worden skaters vaak geassocieerd met onder andere de merken Vans,Globe en New Era. Deze groep maakt bijgevolg onbewust reclame en beïnvloedt daarmee zijn leeftijdsgenoten. Op deze manier kunnen vele producten en merken aan bekendheid winnen. Ook maken merken gretig gebruik van boegbeelden. Als een tiener zijn idool op tv ziet verschijnen terwijl deze een bepaald product promoot, zal de tiener een gunstiger beeld krijgen van het product en zal deze sneller overwegen om het product te kopen.


Wanneer we een schoolpopulatie tussen de 17 en de 18 vroegen waarom reclame blijft hangen, antwoordden 83 procent dat ze voornamelijk het deuntje en de slogan dat werd gebruikt, in het hoofd blijft ronddwalen. Toch is het niet gezegd dat men dan ook de reclame dat bij dit deuntje hoort kan herinneren, dit gebeurt namelijk in het onderbewustzijn wanneer men bijvoorbeeld het product in de winkel te zien krijgt. Bij slogans herinnert men de reclame die erbij hoort, sneller.

Gedragseffecten

Effecten van merkpenetratie

Wanneer de consument zich bewust wordt van de reclame, kan men drie verschillende reacties onderscheiden. Ten eerste kan de consument worden overtuigd van de kwaliteit van het product. De consument toont er meer interesse in en zal veelal een verhoogde attentie hebben omtrent het merk en product. Bijgevolg verhoogt de kans dat het product zal worden aangekocht. Uiteindelijk kan dit leiden tot het variatie zoekende koopgedrag. Wanneer de consument de reclame opmerkt, maar er verder niets mee doet spreekt men van switching-in. De informatie wordt slechts opgeslagen in het referentiekader van de consumenten. Deze consumenten stellen zich eerder neutraal op tegenover het product.

3) Consolidatie: vermijden van het verwijderen van een product uit het referentiekader.

Effecten op de aankoop

1) Hogere koopfrequentie van ‘nieuwe’ producten

2) Hogere share of custumor: het aandeel van een product in het huishouden

3) Consolidatie van Share of custumor: vermijden van verlaging van de share of custumor


Bronnen

http://nelinesifra.tripod.com/My_Homepage_Export/My_Homepage_Files/Page9.html

http://s-peersman-avans.blogspot.be/2012/12/wat-voor-invloed-heeft-reclame.html

http://books.google.be/books?hl=nl&lr=&id=SCMS7KtbJREC&oi=fnd&pg=PA11&dq=effectiviteit+van+reclame+op+consument&ots=3aqh3I_BbR&sig=KHPuMznDneJHIfs1n49riEJ7Z9Q#v=onepage&q=effectiviteit%20van%20reclame%20op%20consument&f=false

http://essay.utwente.nl/59470/