Verkooptechnieken

Page last edited 4.007 dagen geleden
Uit reclameproject vop
Jump to navigation Jump to search

Winkels en andere instanties passen voorturend verkooptechnieken toe om te kunnen concurreren en de consumptie te verhogen. Hiervoor houdt men rekening met onder andere de interesses van de klant zelf, reclame de structuur in de winkel en de nieuwste software van beeldherkenning.

Verbondenheid met product

Wanneer de consument een emotionele verbondenheid met een merk aantoont, consumeert deze ook meer. Zo zullen volgens wetenschappers mannen die een verbondenheid ervaren met bier ook meer bier consumeren. Waar bij vrouwelijke consumenten hetzelfde ervaren met wasproducten zou de verkoop met 60 procent stijgen. Emotioneel geëngageerde consumenten kopen meer. Bedrijven gaan dus strategisch inspelen op de gevoelens van de kopers om een emotionele band met de producten te creëren (Emotional branding). Bijgevolg moet er minder worden geïnvesteerd in kortingen en promoties. Bij nutsproducten zoals gas, benzine, water ligt die emotionele band lager.

Gestructureerde winkels

Ook achter de indeling van winkels ligt een wetenschappelijke basis. Zo zien alle supermarkten er hetzelfde uit, heeft elk product zijn precieze plaats op het schap en worden winkels opgedeeld in zones. Bedrijven hebben ook een zeggenschap in de plaats van producten. Zo gaan bedrijven veel geld betalen om producten op ooghoogte te plaatsen en op het einde van rekken. Sommigen verkiezen vooral de ooghoogte aan de rechterzijde omdat de meeste mensen rechtshandig zijn en de gewoonte hebben om zich vooral op die kant te concentreren.

Wanneer de consument een hypermarkt binnenwandelt, komt deze eerst in de ‘decompressie-zone’. Hier worden de opvallende artikelen uitgestald om de klant duidelijk te maken dat het beste nog moet komen. Het is de bedoeling om de klant zijn gedachte te laten ordenen en zich te laten concentreren op de winkel.

Hierna volgt meestal de ‘entertainment zone'. De consument wordt geconfronteerd met magazines, games, muziek, dvd’s waar de kinderen mogelijk kunnen blijven gedurende het winkelen.

Vervolgens volgt vaak de ‘groenten-en fruitafdeling' . Nochtans zijn het kwetsbare producten maar het is een goede starter voor de klanten. De gezonde en verse producten pept de klanten op en laat ze iets minder schuldig voelen wanneer deze nadien kiest voor meer ongezonde producten gedurende het winkelen.

Bereide gerechte; vis, vlees en de bakkerij worden daarna vaak aangeboden. De geur van vers brood beïnvloeden de emoties en zorgt dat mensen hongerig worden. Daarop zullen de consumenten geneigd zijn meer te kopen en vaker terug te keren naar dezelfde plaats.

Als laatste vindt men de dagelijkse zaken dergelijke melk, drank, koeken, … achteraan in de winkel. Men verplicht de consument heel de winkel door te lopen. Populaire producten worden op deze weg geplaatst om het koopgedrag wederom aan te sporen. Deze strategische plaats is ook om de winkeltijd van de klanten te verlengen. In de VS werd hiervoor zelfs gsm-technologie ingezet die berekende dat wanneer mensen zich één procent langer in de winkel vertoeven, de consumptie stijgt met 1,3 procent.

Guerillamarketing

Guerillamarketing is afkomstig van de oorlogsvoering. Dit wil zeggen dat men met beperkte middelen een bepaald doel wil bekomen. De term is afkomstig van de Spaanse oorlogsvoering waar kleine, mobiele strijders afwisselend korte aanvallen plannen om vervolgens weer terug te trekken. In de marketing is dit ook zo. De kleine bedrijven gaan de grote gaan bevechten. Guerillamarketing werkt ook zo efficiënt dat ze op korte tijd veel media aandacht krijgen. Ze gebruiken vaak de kleinere media om informatie te verspreiden. Hierdoor zijn de kosten veel lager tegenover de dure campagnekosten.

"Voorbeeld Guerillamarketing"

Bronnen

http://www.express.be/business/nl/marketing/emotionele-verbondenheid-met-merk-stimuleert-consumptie/181832.htm

http://www.express.be/business/nl/marketing/waarom-alle-supermarkten-er-hetzelfde-uitzien/101614.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Guerrillamarketing